Trstinový cukor do každej kuchyne

Chutný a zdravý trstinový cukor sa teší čoraz väčšej obľube. Obľúbili si ho ľudia, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl, ale aj ľudia, ktorí chcú vyskúšať niečo nové a možno niečo netradičné. Trstinový cukor má jemne exotický nádych, pretože má veľmi zaujímavú chuť. Trstinový cukor dokáže vynikajúco nahradiť aj iné sladidlá akými sú napríklad med, kryštálový cukor, agáve sirup a podobne. Trstinový cukor sa hodí všade tam, kde potrebujete dosiahnuť sladšiu chuť. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, čo je asi dva metre vysoká tráva. Trstinový cukor je obohatený o melasu, ktorá sa zaraďuje medzi výbornú látku v oblasti sladenia.

hnědý cukr

Trstinový cukor na varenie aj pečenie

Trstinový cukor sa perfektne hodí na pečenia koláčov, perníkov, tort, sladkých dezertov, skrátka na všetko čo nám chutí.  Trstinový cukor sa hodí aj na varenie sladkých krémov, pudingov, poliev atď. Väčšinou sa do každého sladkého jedla pridáva trochu soli a naopak do každého slaného jedla sa pridáva štipka cukru, kľudne aj toho trstinového. Túžba po sladkom sa spája s pocitom materinskej energie. Hovorí sa tak už v tradičnej čínskej medicíne. Túžba po otcovskej energie zasa tkvie v korenistom a ostrom jedle. Trstinový cukor dodá ľudskému telu aj potrebnú energiu, aby dokázalo fungovať celý deň. S trstinovým cukrom to však netreba preháňať, tak ako s ničím, pretože všetkého veľa škodí.

Trstinový cukor a jeho dostupnosť

Trstinový cukor začína byť čoraz viac dostupný. Niekedy ho bol problém zohnať, avšak teraz sa nachádza v každom menšom obchodíku, supermarkete alebo v obchode so zdravými potravinami. Trstinový cukor si však nevyberajte len podľa farby. Trstinový cukor býva hnedej farby, avšak táto farba by mala byť pre neho prirodzená. Pri kúpe tohto cukru pozorne sledujte zloženie cukru. V balíčku trstinového cukru by v žiadnom prípade nemal byť karamel (ktorý trstinový cukor iba zafarbí) a ďalšie nežiaduce prídavné látky. Trstinový cukor, býva o niečo drahší ako klasický biely rafinovaný cukor, avšak pri kvalitnom trstinovom cukre sa oplatí zaplatiť o niekoľko desiatok centov viac.

cukr hnědy

Trstinový cukor na Váš stôl prináša Korunný cukor, ktorý má sídlo v Seredi. Tento slovenský cukrovar vyrába viacero druhov vysoko kvalitných cukrov. Ponúkajú napríklad práškový, kryštálový, karamelizovaný, želírovací, kockový, hygienicky balený alebo tiež BIOD cukor. Na výber je teda z viacerých druhov cukrov, ktoré sa hodia na každodenné použitie.

Trstinový cukor do každej kuchyne
Ohodnoťte příspěvek