V súčasnej dobe rieši ľudstvo celý rad závažných problémov, z ktorých mnohé sú ešte dedičstvom po predkoch z doby dvadsiateho storočia. Stretávame sa najmä s tromi javmi, ktoré by sme nemali zabúdať a mali by sme im venovať pozornosť v komplexnom meradle – jedná sa o poľnohospodársku veľkovýrobu zameranú na výnosy, avšak na úkor kvality potravín, ďalej potom neblahý vplyv chronického stresu a jeden z najväčších civilizačných problémov modernej doby, ktorým je nedostatok horčíka.
Ak sa budete opierať o prirodzenú zdravú výživu, samozrejme urobíte mohutný krok vpred, avšak ten sám o sebe nestačí, pretože nežijeme v neporušenej prírode osemnásteho storočia, ale v prostredí zasiahnutom priemyselnou výrobou, exhaláciami z automobilov a najmä lietadiel. Poľnohospodárska pôda je často kontaminovaná ťažkými kovmi a naopak v nej chýbajú niektoré dôležité prvky, preto má svoj význam užívať doplnky stravy, ktoré síce neriešia príčinu problémov, ale aspoň doplnia do organizmu to, čo by v ňom malo byť.
Jednou z tém súčasného boja s civilizačnými chorobami je aj zameranie sa na zdravé srdce. Práve to, spoločne s mozgom, vyžaduje dostatok živín, kam patria nenasýtené mastné kyseliny omega-3, zinok, selén, dostatok vitamínu C, vitamínu D, vitamínu E, vitamínu K2(MK7) a tiež dostatok magnézia alebo horčíka.
Ak zameriame pozornosť na nedostatok horčíka v organizme, ten je spôsobený postupným ubúdaním tohto dôležitého prvku v potravinách vplyvom nesprávne zvolených technológií poľnohospodárskej výroby či spracovania potravín a ďalej potom nevhodne zostaveným jedálničkom s prevahou bielej múky, mliečnych výrobkov a rafinovaného cukru a tiež alkoholom či fajčením alebo konzumáciou drog vrátane kofeínu. Je známe, že deficitom horčíka trpí viac ako tretina populácie (možno aj viac) a dôležité je uvedomiť si, že horčík je kľúčový prvok pre acidobázickú rovnováhu krvi a pre ďalších viac ako 300 biochemických procesov v tele vrátane dýchania a spracovania potravy.