Aj vy patríte k milovníkom dreva a na drevo nedáte dopustiť? Drevo je totiž krásny prírodný materiál a svoje uplatnenie si našlo nielen pri výrobe interiérového a exteriérového nábytku ale aj pri rôznych dekoráciách či výrobe bižutérie. Drevo navyše patrí aj medzi dobre dostupný materiál a tiež je aj šetrné k životnému prostrediu na rozdiel od skla, kovu či plastov. Aby však drevo dlho vyzeralo pekne a malo dlhšiu životnosť je nevyhnutná tzv. impregnácia dreva. Pomocou impregnácie sa do dreva dostanú látky, ktoré ho ochránia pred škodlivým hmyzom, hnilobou a plesňou.

dřevo

Ako ochrániť záhradný nábytok pred nepriaznivým počasím či škodcami?

Záhradný nábytok môžeme vidieť na nejednej záhrade, pretože si svojich milovníkov našiel po celom Slovensku a aj svete. Záhradný nábytok vyrobený z dreva sa totiž môže pochváliť dlhou životnosťou a často krát atraktívnym dizajnom. Drevo patrí medzi akúsi nestarnúcu klasiku a preto ho majú radi staršie aj mladšie generácie. Ako ho však ochrániť aby ste si ho mohli užívať mnoho rokov? Tu je pár nápadov, ktoré by vám mohli pomôcť:

  • Impregnácia dreva– je pri ochrane dreva proti hubám a hmyzu vždy prvým krokom. Impregnáciu dreva je však potrebné urobiť iba ak je drevo suché a zdravé, pričom z neho treba odstrániť prípadné mastné škvrny, hrče, živicu a iné nedokonalosti.
  • Napúšťadlá– sú akýmsi chemickým štítom pred drobným hmyzom, avšak nedokážu ochrániť nábytok pred ultrafialovým žiarením ani pred vlhkosťou.
  • Lazúra, farba a lak– po impregnácii dreva urobíte najlepšie ak drevo potriete ešte ochranným náterom, ktorý zabezpečí dokonalejšiu ochranu dreva. Lak pritom môžete zvoliť vo farbe dreva prípadne v úplne inom odtieni. Vďaka novému ochrannému náteru v inej farbe tak môžete zo starého záhradného nábytku urobiť moderný a dizajnový kúsok.

podlaha

Treba si teda uvedomiť, že najväčším nepriateľom dreva je drobný hmyz, huby a taktiež aj voda a vlhkosť. Voda a vlhkosť sú príčinou mnohých objemových zmien a praskania dreva. Navyše vlhkosť vytvára priaznivé podmienky aj pre hmyz, plesne a huby. Na trhu sú však v dnešnej dobe rôzne produkty na ochranu dreva, ktoré zabezpečia dlhšiu životnosť a aj krásny vzhľad. Vy si tak budete môcť vychutnávať letné posedenia v kruhu najbližších na tom najkrajšom záhradnom nábytku. Ak vás téma dreva a jeho ochrana zaujala neváhajte navštíviť stránkuwww.carodreva.skkde sa dozviete mnoho zaujímavostí, praktických rád a načerpáte tam aj inšpiráciu.