Trstinový cukor ako zdravá alternatíva sladenia

V súčasnej spoločnosti sa presadzuje filozofia, ktorej výsledkom je to, že mnoho ľudí vysádza cukor zo svojho jedálneho lístka. Bez cukru sa nedá fungovať dlhodobo, po čase sa môžu objaviť určité zdravotné problémy. Táto problematika je však individuálna. Každý organizmus je iný, má svoje skryté či objavené ochorenia, preto sa na každom absencia cukru prejaví inak. Oplatí sa teda klasický kryštálový cukor vysadiť a nahradiť ho jeho zdravšími alternatívami? Trstinový cukor predstavuje výbornú alternatívu klasickému cukru, preto sa ho určite oplatí vyskúšať.

třtinový cukr

Existujú okrem trstinového cukru aj iné, zdravé alternatívy?

Trstinový cukor je veľmi populárny. Jeho cena je priaznivá, účinky na zdravie človeka preukázateľné, čo dalo podnet na jeho obľúbenosť. Dnes sa už teda bežne stretneme s tým, že napríklad v kaviarňach či iných reštauračných zariadeniach nám automaticky okrem bieleho cukru prinesú aj zopár sáčkov trstinového. Potravinársky priemysel nám ponúka veľké množstvo alternatívnych sladidiel, avšak treba si dávať pozor na tie, ktoré sú chemicky spracované a radia sa do kategórie umelých sladidiel. Okrem trstinového cukru tiež zdravú alternatívu cukrenia predstavuje agávový sirup, stévia, med či javorový sirup. Ak vás z ničoho nič prepadne chuť na sladké, doprajte si za hrsť sušeného ovocia, ktoré predstavujú zdravý zdroj fruktózy. Osvedčili sa aj ďatle, ktoré je možné upravovať na akýkoľvek spôsob – napríklad ich mixérom rozmixovať, vďaka čomu získame sladkú pastu. Cukor sa nedá z nášho života odstrániť úplne.

hnědý cukr

Prínos cukru pre zdravie človeka

Aj keď sa mnohí začínajú cukru vyhýbať a nahrádzať ho rôznymi náhradami, cukor ma pre zdravie človeka pozitívny prínos. Človek sa dokáže cukru vyhýbať, avšak len na pár hodín. Zníženie príjmu cukru na minimálnu hladinu sa nazýva ketóza. Tento stav možno charakterizovať ako fyziologický, počas ktorého organizmus produkuje ketolátky z tuku, ktoré sa nachádzajú v ľudskom organizme. Pri spaľovaní sa teda nepoužívajú cukry, ale tuky. Aj keď sa možno tento fyziologický stav javí ako pozitívny, ako sa hovorí, nie je všetko zlato, čo sa blyští. Platí to aj v prípade ketózy. Ketóza má viacero nežiadúcich účinkov na zdravie človeka. Patrí sem napríklad akútna bolesť hlavy, zvýšená hladina cholesterolu v krvi či nepríjemný zápach z úst. Rovnako sa tiež dlhodobá absencia cukru v ľudskom organizme môže nepríjemne odraziť aj na činnosti ľadvín – bežným je tiež vznik ľadvinových kameňov. Ak vás táto problematika zaujíma, navštívte stránku www.korunnycukor.sk, kde sa dočítate rôzne zaujímavé informácie.

Trstinový cukor ako zdravá alternatíva sladenia
Ohodnoťte příspěvek