Nemecko: Na obaly mäsových výrobkov majú pribudnúť nové, podstatné informácie

V Nemecku sa zrodil návrh, podľa ktorého majú obaly mäsových výrobkov obsahovať viac konkrétnejších informácií, aby kupujúci dokázal oceniť kvalitu chovu zvierat, z ktorých mäso pochádza. Danými informáciami chcú najmä domáci, teda nemeckí chovatelia ukázať na fakt, že mäso z cudzích krajín pochádza zo zvierat "chovaných" v biednych podmienkach, zatiaľ čo domáci nemecký výrobca im vraj tomto smere poskytne oveľa lepšiu kvalitu spojenú s nemeckým chovným štandartom, ktorý má značiť zákonom schválenú  starostlivosť.

prase

Na obaloch ošípaných, aké nájdeme v nemeckých supermarketoch tak môžeme vidieť označenia číslami 1, 2, 3, 0. Každé číslo označuje špecifické vlastnosti týkajúce sa chovných podmienok ošípaného.

svině

•         Označenie obalu číslom 1 značí štandartný chov v prostredí, ktoré je stanovené presne podľa nemeckého zákona týkajúceho sa chovu zvierat.
•         Číslo 2 na obale ošípaného znamená vyšší štandart chovu, teda povedzme napríklad väčšie priestory k pohybu.
•         Ak na balení ošípaného vidíme číslicu 3, ide o znak prémiovej kvalitu chovu, kedy ošípaná pred výrkmom mala možnosť voľného výbehu.
•         No a už podľa prvého dojmu negatívnym znakom 0 sa označuje tovar z ošípaného, ktoré bolo zajaté v nepriaznivých podmienkach a vykrmované netradičným spôsobom.

prasátko

Zväz nemeckých roľníkov tak počíta s tým, že takýmito informáciami o produktoch zvýšia vedomie o rozdieloch chovu a kvalite mäsových výrobkov, pričom poukážu na svoje kvality a tým zvýšia pravdepodobnosť kúpy práve týchto ich výrobkov, no a zákazník nakoniec bude aspoň pravdivo informovaný o tom, aký tovar kupuje, či aký štýl chovu svojimi peniazmi podproruje. A v neposlednom rade si treba uvedomiť, že kvalita chovu sa zapíše i na kvalite mäsa, teda jeho chuti a jeho pôsobením na ľudský organizmus. Nie nadarmo sa v dávnejších dobách starali chovatelia o svoj dobytok s láskou.

Nemecko: Na obaly mäsových výrobkov majú pribudnúť nové, podstatné informácie
Ohodnoťte příspěvek