Cesto na chlieb nie je žiadna veda. Zmiešame múku s vodou, pridáme soľ, trošku cukru a droždie. Vymiesime a necháme vykysnúť. Avšak práve v tomto jednoducho postupe sa skrýva celé tajomstvo dokonalého domáceho chlebíka.

chléb
 
V základe je jedno, či pripravujete chlieb pomocou droždia, alebo kvásku. Dôležitá je konzistencia cesta. To nesmie byť ani príliš lepkavé, ani tuhé. Ak pridáme veľa múky, chlieb bude po upečení tvrdý. Naopak pri príliš vláčnom ceste, sa bude trúsiť.
Po tom ako zmiešate základné suroviny, cesto poriadne premieste a múku pridávajte postupne. Hotové cesto by sa nám malo trochu lepiť na ruky. Z bochníka musíte doslova vytlačiť všetok vzduch.
 
Vymiesený bochník teraz musí dobre vykysnúť. Dobre však neznamená rýchlo. Ideálny čas je aspoň 12 hodín. Preto si prípravu cesta nechajte na večer. rýchlosť kysnutia ovplyvňuje najmä teplota. Ak necháme cesto v kuchyni, pravdepodobne nám prekysne. Ideálne je ho vložiť do chladničky na celú noc.
 
Ráno cesto vyberieme a keď pekne nakyslo, môžeme pristúpiť k ďalšiemu kroku. Tým je ešte jedno premiesenie. Či ste všetko urobili správne zistíte tak, že vezmete kúsok cesta a oboma rukami ho začnete rozťahovať. Ak sa nezačne trhať, je pripravené.

pečení chleba

Teraz ho môžeme vložiť do formy na pečenie. Tú poriadne vymastite tukom a posypte múkou. Praktickejší je však papier na pečenie. Keďže sme ho pred chvíľkou miesili, musí ešte trochu vykysnúť. Tentoraz to môže byť i pri izbovej teplote. Cesto narastie pomerne rýchlo. Pred tým ako ho začnete piecť urobte na povrchu niekoľko zárezov. Stačí ho vložiť do rúry a za približne pol hodiny je domáci chlieb na svete.
Ak chcete aby mal chrumkavú, hnedú kôrku, potrite ju počas pečenia zopár krát vodou.
 

  • Na prípravu domáceho pečiva, je lepšie používať čerstvé droždie.
  • Do cesta môžete pridať akékoľvek semienka, alebo rascu.
  • Nebojte sa experimentovať. Svoj chlieb môžete všelijako ochutiť. Napríklad cesnakom, sušenými paradajkami, olivami, alebo bazalkou.
  • Neexistuje presný čas pečenia. Preto je dobré ak budete chlieb kontrolovať priebežne. Zistíte to tak, že ho prepichnete drevenou paličkou. Ak sa na ňu nič neprilepí , vnútro je upečené.